Artan deprem riski ve bina inşa teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte Türkiye’de çelik yapılara olan talep her geçen gün artmaktadır. Çelik yapıların özellikleri gereği ev sahiplerine birçok avantaj sağlaması bu duruma ivme kazandırır. Kolay montaj ve dayanıklı yapı desteğini bir arada sunan çelik yapı çeşitleri avantajlı kullanımıyla karşınıza çıkar.
Prefabrik Yapı A.Ş. olarak farklı ürün gruplarındaki ürünlerimizi kamp yapıları gibi projelerde birlikte kullanmaktayız. Kamp yapılarında ihtiyaç duyulan çamaşırhane, depo, atölye gibi geniş açıklık gerektiren yapılarda çelik yapı çözümlerimiz kullanılmaktadır. Bu gibi büyük mekanlar için dinamik ve statik yükler dikkate alınır ve çelik yapı statik hesapları çok önem taşır. Alanında uzman ve tecrübeli teknik ekibimiz tarafından üretim için çizimleri ve detayları hazırlanan çelik yapıların montajı da, yine uzman montaj kadromuz tarafından gerçekleştirilir.
Kullandığı makina ve teknik ekipmanlarda sürekli iyileştirmeyi ve teknolojik gelişmeleri takip etmeyi ilke edinen Prefabrik Yapı A.Ş. tüm ürünlerinde olduğu gibi çelik yapı ürünlerinde de en kaliteli hizmeti sunmaktadır. Celik yapilar 20m – 30m ve 40 m açıklıklarında çoklu bloklar ile 10 m açıklıkta tek bloklar teşkil edilmektedir. Standart olarak 4m – 5m – 6m yükseklikte detaylandırılır. Yapıların boyunda kullandığımız aks mesafesi 2,5m olarak üretilir. Yapısal çelik profillerin de kısmen kullanıldığı çelik yapı sistemleri, yalıtımsız ve yalıtımlı olarak 2 şekilde uygulanabilir.
Yalıtımlı çelik yapılarda Hekim Yapı A.Ş. ürünlerinden Hekim Sandviç panelleri kullanılmaktadır. 50 – 60 – 80 – 100 – 120 ve 150 mm izolasyon kalınlığında üretilen cephe panelleri, gizli vidalı cephe paneli, soğuk oda cephe paneli ve H sistem cephe paneli gibi farklı detaylar şeklinde uygulanmaktadır.
Çelik yapı; malzemeleri prefabrikasyon olarak endüstride ön üretimle imal edilen, sahada kolaylıkla monte edilebilen, çelik konstrüksiyonlu binalardır. Gerek üretim ve yapım tekniği gerekse sağlamlığı ve kısa sürede inşa edilmeleri ile betonarme yapılara nazaran daha avantajlı bir deneyim sunar. İnşa edilme şekline göre piyasada birbirinden farklı çelik yapı türleri mevcuttur. En yaygın olarak tercih edilen çeşitleri ise yalıtımlı ve yalıtımsız çelik yapılardır.
Ön üretimli hafif prefabrike çelik yapı genişliği 10 m (tek açıklık), uzunlukları 250/300 cm’in katları,kolon yüksekliği h:4-5-6 m olabilir. Bina boyu 250 cm-300 cm’in katları şeklinde istenildiği kadar uzatılabilir. Blok genişliği 10 m olmak kaydıyla ikili, üçlü, dörtlü, beşli bloklar yapılabilmektedir. Tüm mimari planlama, dizayn ve teknik resimleri Autocad programı ile, mühendislik hesapları SAP 2000 programı ile teknik personelimiz tarafından yapılmaktadır. Kullanılan tüm malzemeler TSE belgelidir.
Yalıtımlı çelik yapılar; çelik konstrüksiyon üzerine temel, duvar, ara kat döşemesi ve çatıda izolasyon malzemesi kullanılarak inşa edilen binalardır. Pratik kurulum sunan yalıtımlı çelik yapılar hemen hemen her bölgede inşa edilmeye uygundur. Soğuk iklimlerde yüksek ısı korunumu sağlayarak enerjiden tasarruf edilmesine katkıda bulunur. Yapının ısı kayıplarını azaltmak için yalıtımlı olmasına dikkat etmek gerekir.
Ön üretimli hafif prefabrike çelik yapı genişliği 10 m (tek açıklık), uzunlukları 250/300 cm’in katları,kolon yüksekliği h:4-5-6 m olabilir. Bina boyu 250 cm-300 cm’in katları şeklinde istenildiği kadar uzatılabilir. Blok genişliği 10 m olmak kaydıyla ikili, üçlü, dörtlü, beşli bloklar yapılabilmektedir. Tüm mimari planlama, dizayn ve teknik resimleri Autocad, STA4CAD, ÇELİKPROIV programı ile, mühendislik hesapları SAP 2000, CFS programı ile teknik personelimiz tarafından yapılmaktadır. Kullanılan tüm malzemeler TSE belgelidir.
Yalıtımsız çelik yapı; XPS, EPS, cam yünü, taş yünü gibi ısı yalıtım ürünleri kullanılmadan yalın olarak çelik konstrüksiyon ve yalıtım özelliğine sahip olmayan kaplama malzemeleri ile inşa edilen binalardır. Genellikle yalıtım gerektirmeyen sıcak iklimlerde inşa edilecek çelik yapı tipleridir. Sıcak iklimlerde yapının fazla ısınmasını önlemek amacıyla yalıtımsız olarak inşa edilirler. Ancak soğuk iklim bölgeleri için elverişli değildir.
Çelik yapıların en önemli özelliği prefabrikasyon olarak inşa edilmeleridir. Fabrikada ön üretimle malzemeleri imal edilir. Yapı yerine aktarılan malzemeler şantiyede oldukça kısa sürede birleştirilir. Çelik yapıların özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
Çelik yapılar inşa edilirken birçok farklı yapı malzemesi kullanılır. PVC pencereler, EPS, XPS, taş yünü ve cam yünü gibi ısı yalıtım malzemeleri, boya, çelik kapı, aluminyum kapı veya Amerikan panel kapı çelik yapıda tamamlayıcı ürünler olarak tercih edilir. Yapının ana malzemesi ise farklı çelik ürünlerinden oluşur. Yapının taşıyıcı sistemi için çelik profiller, direkler, bağlantı elemanları kullanılır. Sigma, I, H proje bazında şeklinde değişken çelik direkler, C, U profiller, A1 sınıfı yanmaz elyaf takviyeli beton alaşımlı levha, metal çatı kaplaması yapıda kullanılan diğer malzemeler olarak sıralanabilir.
Uygulama alanına göre pek çok farklı amaçla çelik yapılar kullanılabilir. Müstakil ev, hastane, ofis, konut, hangar, depo, köprü, terminal, fuar alanı, sanayi yapısı gibi farklı işlevlerde binalar çelik yapı olarak inşa edilebilir.
Çelik yapılar, standart betonarme binalara göre kullanıcıya birtakım avantajlar sağlar. Özellikle coğrafi konum olarak deprem bölgesinde yer alanlar sağlam bina inşa etmek için çelik yapıların sağlamlığından faydalanabilir. Çelik yapı malzemeleri arasında yüksek mukavemeti ile öne çıkar. Bu nedenle çelik konstrüksiyon ile inşa edilen binalar yüksek deprem mukavemetine sahiptir. Çelik yapıları öne çıkaran bir diğer avantaj ise hızlı montaj ve kolay kurulum ile çabuk inşa edilmeleridir. 20 – 30 gün gibi oldukça kısa sürede fabrikadan şantiyeye aktarılan malzemelerle kolaylıkla tamamlanabilirler.
Prefabrikasyon olarak üretilen malzemelerle inşa edilen çelik yapıların montaj ve kurulum süreci hızlı bir şekilde gerçekleşir. İlk olarak kullanıcının ihtiyacı ve tercihlerine göre çelik yapı tasarlanır ve süreç programlanır. Gerekli malzemeler uygun boyutlarda ve özelliklerle ön üretimle fabrikada imal edilir. Malzemeler üretim tamamlandıktan sonra yapı yerine aktarılarak montaj işi ile yapının kurulum süreci başlar. Montaj için şantiyede programlama yapılarak kolon, kiriş, aşık, çapraz diagonal parçalar belirlenir; ayrıştırılır. Mimari projeye göre civatalama gibi uygun montaj teknikleri ile yapı elemanları birbirine ankre edilir.
Çelik yapı fiyatları ilgili yapının tasarımına, metrekaresine, işlevine, malzeme kalitesi ve özelliklerine, inşa edileceği yere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çelik yapı evler hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenmek ve fiyat teklifi almak için hemen Prefabrik Yapı AŞ’nin uzman satış ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.