1989 yılından beri hazır yapı sektörüne getirdiği yenilikler ve teknolojiler ile her zaman öncü olan firmamız, maksimum mobilizasyon, estetiklik ve fonksiyonellik amaçları ile konteyner üretimini gerçekleştirmektedir. Entegre tesisleri ile de üretim güvencesi sağlamaktadır. Konteyner üretim kapasitesi 6.750 adet/ay olan Prefabrik Yapı A.Ş. üretim güvencesi ile fark yaratmaktadır.
Konteyner ürünlerin bir diğer kullanım alanı ise konteyner ev çözümleridir. Genellikle nihai tüketicinin tercih ettiği bu yapılar çoğunlukla mevsimsel, imar izni olmayan arazilerde ve kısa süreli ihtiyaçların karşılanmasında kullanılmaktadır.
Yukarıdaki başlıca kullanım alanlarının yanı sıra birleşimli konteyner sistemleri ile eğitim, sağlık, askeri ve kamp yapılarında da konteynerler kullanılmaktadır.
Monoblok Panel Sistem
Kullanılacak konteyner çeşitlerinin tüm üretiminin fabrika ortamında tamamlanmasıyla sevke hazır hali getirilen üretim sistemidir. Tüm yapı elemanlarının montajı fabrika ortamında tamamlanır ve bu şekilde yükleme ve sevk işlemleri gerçekleştirilir.
Demontable Panel Sistem
Bu üretim sisteminde konteyneri oluşturan tavan – zemin şaseleri ve duvarları oluşturan elamanların montajı yapılmadan, önüretimi fabrika ortamında yapılır. Özel paketleme sistemi ile taşımaya hazır hale getirilerek kullanılacağı bölgeye sevk edilir.
Birleşimli Panel Sistem
İki ya da çok daha fazla sayıda konteynerlerin birbirlerine monte edilerek, çok katlı mekanların oluşturulmasında kullanılan üretim sistemidir. Ön üretimleri fabrikada yapılır ve kurulum yapılacak konumda birleştirme işlemleri gerçekleştirilir.
Kaynaksız yapı teknolojisi ve cıvata somun bağlantıları ile üretilen konteynerler, kullanılacağı yerin coğrafi özellikleri ve kullanım amacına göre, tek katlı, iki katlı ve üç katlı olarak üretilebilmektedir. Ürünlerin gerekli olan yüzey kaplamalarında müşterilerin seçimi doğrultusunda boyalı galvaniz sac veya üstün özellikleri ile fark yaratan HekimBoard markalı A-1 sınıfı yanmaz fibercement levhalar kullanılmaktadır.
Kullanım amacı, kullanım yeri ve kullanım şekillerine göre konteynerler, Hekim Panel sistem olarak; monoblok, demonte ve birleşimli olarak üretilmektedirler. Elektrik ve sıhhi tesisatlar tercihe göre sıva altı veya sıva üstü olarak projelendirilmektedir. Standart düz çatı uygulamaları dışında, ilave çatı gerektiren durumlarda eğimli çatı çözümleri de kullanılmaktadır.
Standart konteyner ürünleri 3,00×7,00 m ve 2,40×6,00 m olarak iki farklı boyutta üretilmektedir. Kamp ve şantiye yapılarındaki birden fazlı katlı yapılar standart konteynerlerin birleştirilmesi ile konumlandırılabilmektedir. Bunun yanında müşterilerin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda gerekli statik hesaplamalar da yapılarak, uygunluğuna göre özel ebatlı konteyner üretimi de gerçekleştirilebilmektedir.
Sürdürülebilir yaşam alanlarına olan ilgi arttıkça konteynerler yepyeni, doğa dostu bir konut alternatifi olarak öne çıkar. Başlangıçta deniz taşımacılığı için tasarlanan konteynerler, son yıllarda yapı, konut sektörlerinde bambaşka bir işlevle kullanılır. Bu dönüşümle birlikte konteynerler, sadece taşıma aracı olmanın ötesine geçerek sağlam, bütçe dostu yaşam alanları olarak sunulur. Bu durum hem sürdürülebilirlik hem de pratiklik açısından büyük avantajlar sağlar. Konteynerler, doğal afetlere karşı dayanıklı, hızlı kurulum imkanı sunan, kolayca taşınabilen, uygun fiyatlı bir konut çözümü sağlar. Fakat farklı konteyner modelleri, bu modellerin fiyatları arasında geniş bir yelpaze mevcuttur.
Konteynerler, son yıllarda ev, ofis gibi diğer yaşam alanlarına dönüştürülerek popülerlik kazanan tasarım yapılardır. Bu çelik kutular, farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabilen sağlam, dayanıklı bir seçenektir. Standart boyutlarda üretilen konteynerler; kolay taşınabilirlik, kurulum imkanı da sağlar. Bu sayede konteynerlerin yaşam alanlarına dönüştürülmesi; esnek, sürdürülebilir ve bütçe dostu konut çözümleri sağlar. Dayanıklı çelik yapıları sayesinde doğal afetlere, zorlu çevre koşullarına karşı dirençli olan konteynerler, standart boyutları ve tasarımları ile hızlı kurulum ve birleştirme imkanı da sağlar.
Farklı ihtiyaçlara hitap eden geniş bir model yelpazesine sahip olan konteyner evler, özgün tasarımlarıyla da dikkat çeker. Yaygın olarak kullanılan bazı konteyner modelleri şunlardır:
Modern yaşamın taleplerine cevap veren paket evler veya prefabrik konteyner evler, taşınabilir konut seçenekleri olarak öne çıkar. Yaşam alanı olarak tasarlanan ve tüm konfor unsurlarını barındıran paket ev; oturma alanı, yatak odası, banyo, mutfak gibi temel ihtiyaçları karşılayacak şekilde tasarlanır. Sürdürülebilir, ekonomik bir yaşam tarzı arayanlar için ideal seçenek olan paket evler; farklı boyutlarda, modellerde üretilerek her zevke, bütçeye hitap eder.
Geçici konaklama ihtiyacına hızlı çözüm getiren yatakhane konteynerleri, taşınabilir yatak odaları olarak öne çıkar. İnşaat alanlarında, askeri üslerde veya kamplarda konaklama imkanı sağlayan bu konteyner yatakhane; temiz, konforlu bir uyku alanı sunmak için tasarlanır. Modüler yapıları sayesinde farklı ihtiyaçlara göre uyarlanabilen yatakhane konteyneri; ekonomik, pratik bir konaklama seçeneği olarak öne çıkan seçenektir.
Ofis konteyner, taşınabilir ofis ihtiyacına yeni bir yaklaşım sunan çalışma alanlarıdır. Geçici veya mobil ofis ihtiyacı duyan iş yerleri için ideal olan bu konteynerler; konforlu, işlevsel bir çalışma ortamı yaratır. Ofis mobilyaları, masalar, sandalyeler gibi diğer gerekli ekipmanlarla donatılmış iç mekanları, çalışanların ihtiyaçlarını karşılar. Hızlı kurulum imkanı, kolay taşınabilirlik, pratik kullanımı ile öne çıkan ofis konteynerleri, farklı büyüklük ve modellerde üretilerek her ihtiyaca cevap verir.
Her alanda lezzetli, hijyenik yemek servisi imkanı sağlayan yemekhane konteyneri, taşınabilir yemekhane ihtiyacına kolay, kullanışlı çözüm sunar. İnşaat alanları, askeri üsler, kamplar, etkinlik alanları gibi farklı lokasyonlarda kolaylıkla kurulabilen bu konteynerler, özel olarak tasarlanmış iç mekanları ile yemek hazırlama ve servisini kolaylaştırır. Yemek hazırlama ve servis ekipmanları ile donatılmış mutfakları, hijyenik, lezzetli yemeklerin hazırlanmasını sağlar.
Taşınabilir tuvalet ve duş ihtiyacına rahat, kullanışlı bir çözüm sağlayan WC-Duş konteyneri, her alanda hijyenik ve konforlu deneyim yaşatır. İnşaat alanları, kamp alanları, etkinlik mekanları gibi farklı ortamlarda kolaylıkla kurulabilen bu konteynerler, özel olarak tasarlanmış iç mekanları ile kullanıcılara ferah, temiz ortam sağlar. Tuvaletler, lavabolar, duş kabinleri gibi temel hijyen gereçleriyle donatılmış WC-Duş konteynerleri; modern tasarımları, çok yönlü kullanımları ile her ihtiyaca cevap verir.
Özelleştirilebilir ve kolay taşınabilir yapıları ile öne çıkan konteyner modelleri, geniş kullanım yelpazesine sahiptir.
Konteyner yapılar, modern yaşamın ve ticaretin vazgeçilmez bir parçasıdır. Taşınabilirliklerinin sunduğu kolaylık sayesinde farklı lokasyonlara taşınabilir, hızlı ve esnek çözümler sunar. Hızlı montajları ile öne çıkarak standart inşaat süreçlerinden çok daha kısa sürede kurulabilir; zamandan, iş gücünden tasarruf sağlayarak maliyetleri düşürür. Düşük maliyetleri, geleneksel binalara kıyasla önemli avantajdır. Hem kurulum hem de işletme maliyetlerini minimize eder. Bu avantajlar; konteyner yapıların ticari, endüstriyel, konut ve geçici kullanım gibi çeşitli alanlarda tercih edilmesini sağlar ve sürdürülebilirlik ve ekonomiklik açısından önemli seçenek haline getirir.
Konteyner yapılar; pratik kullanımları, çevre dostu olmaları, düşük maliyetleri gibi öne çıkan avantajları sayesinde diğer geleneksel yapı alternatiflerine göre tercih edilir. Hızlı montaj süreleri, taşınabilirlikleri ile değişen ihtiyaçlara hızlı şekilde uyum sağlayabilme imkanı sunarlar. Geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmeleri, doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunurken atık miktarının da azalmasına yardımcı olur. Geleneksel yapı alternatiflerine kıyasla daha düşük maliyetli olmalarının yanı sıra taşınabilirlikleri sayesinde nakliye, kurulum maliyetlerinde de avantajlar sağlarlar. Bu sayede konteyner yapılar; işletmeler ve bireyler için pratik, ekonomik, çevre dostu bir seçenek olarak öne çıkar.
Konteyner yapılar; sağlamlığı, modülerliği, hızlı kurulumu ile günümüzde oldukça popülerdir. Bir konteyner yapının kurulum süreci aşağıdaki adımlardan oluşur:
1. Konteyner Projesi İçin İzinlerin Alınması
Konteyner projenizi hayata geçirmek için gerekli izinleri almanız; projenin sorunsuz ilerlemesi, yasal yükümlülüklere uymanız için kritik önem taşır. İzin alma süreci karmaşık, detaylı olabilse de uzman desteği ile bu süreci kolaylaştırabilir; projenizin daha hızlı, sorunsuz ilerlemesini sağlayabilirsiniz.
2. Planlama ve Tasarım
Konteyner yapıların kurulumu, titiz planlama ve tasarım aşamasıyla başlar. Bu aşamada, yapının kurulacağı alan belirlenir; konteynerlerin yerleştirileceği düzen planlanır. Aynı zamanda, yapının fonksiyonel ihtiyaçlarına göre iç mekan düzenlemeleri, dış cephe tasarımı da detaylı bir şekilde planlanır.
3. Konteyner Seçimi ve Hazırlık
Kurulacak yapının ikinci aşaması, konteynerlerin seçimi ve temini ile başlar. Sağlam, temiz olmaları kritik önem taşıyan konteynerler, titizlikle seçilir. Taşıma ile kaldırma işlemleri için gerekli ekipmanlar önceden temin edilerek kusursuz konteyner kurulumu için gerekli altyapı oluşturulur.
4. Altyapı Hazırlığı
Konteyner yapılar, sağlam bir zemin üzerine inşa edilir. Bu sağlam zemini oluşturmak için öncelikle alan hazırlanır, zemin düzeltilir, sağlam temel oluşturulur. Temel tamamlandıktan sonra destek yapılar inşa edilir. Son aşamada ise elektrik, su, kanalizasyon gibi altyapı sistemleri titizlikle döşenerek konteynerlerin yerleştirilmeye hazır hale getirilmesi sağlanır.
5. Konteyner Taşıma ve Yerleştirme
Altyapı tamamlandıktan sonra konteynerler, uygun taşıma araçlarıyla kurulum alanına taşınır. Plana uygun şekilde titizlikle gerçekleştirilen yerleştirme işleminde konteynerlerin düzgün şekilde yerleştirilmesi, bağlanması sağlanır. Gerekirse vinç veya diğer kaldırma ekipmanları yardımıyla yerleştirme işlemi tamamlanır.
6. Bağlantı ve Birleştirme
Konteynerler, hassas bir şekilde istenilen konumlara yerleştirildikten sonra titiz bir birleştirme operasyonu gerçekleştirilir. Konteynerler arasında sağlam bağlantılar kurularak kusursuz bir şekilde sabitlenir. Bu aşamada, iç mekan düzenlemelerine uygun şekilde gerekli hassasiyet gösterilerek kesme, delme işlemleri de uygulanabilir.
7. İç ve Dış Mekan Düzenlemesi
Konteynerlerin birleştirilmesi tamamlandıktan sonra iç ve dış mekan düzenlemesi süreci başlar. İç mekanlarda duvarlar özenle kaplanır, zeminler ustalıkla döşenir, pencereler ve kapılar hassasiyetle monte edilir. Dış cephe tasarımına ise göz alıcı görünüm kazandırmak için özenle seçilmiş kaplama, boyama malzemeleri uygulanır.
Konteyner imalatının her aşaması dikkatli planlama, uygun ekipmanlar ile uzmanlık gerektirir. Bu titiz süreç; güvenilir, dayanıklı konteyner yapılarının oluşturulmasını sağlar.
Yaşam alanı olarak kullanılan konteyner fiyatları; boyut, malzeme kalitesi, iç düzenleme, ekstra özellikler gibi değişkenlere bağlı olarak değişir. Konteyner fiyatını etkileyen önemli faktörlerden biri boyuttur. Standart boyutlu konteynerler, özel boyutlu veya özel tasarımlı konteynerlere kıyasla daha uygundur. Fiyatları etkileyen bir diğer faktör ise konteynerin kullanım ömrüdür. Sıfır konteynerler, daha uzun kullanım ömrüne sahip oldukları için kullanılmışlara göre daha pahalıdır. Kullanılmış konteynerlerin fiyatı ise kullanım süresine, hasar durumuna, geçmişine göre değişir. Deprem konteyneri fiyatları ise kullanılan malzemeye, büyüklüğe, eklenen özel donanımlara göre değişkenlik gösterir.
Konteynerler dayanıklı galvanize çelik profillerden üretilir. Özellikle Hekim Sandviç Panel kaplamaya sahip konteynerlerde boya bulunmazken Hekim Board ile kaplanan konteynerler için akrilik dış cephe boyası yeterli olur.
Konum: Konteynerin konumu düz, sabit ve güvenli olduğundan emin olmak için dikkatli seçilmelidir. Malzemesine bakılmaksızın ağırlığı taşıyabilecek sağlam ve düz bir yüzey konteynerler için uygundur.
Zemin: Konteynerler yerleştirilmeden önce zeminin sabit ve düz olması için hazırlanması gerekir. Tesviye etmek, toprağı sıkıştırmak veya toprak eklemek bu hazırlıklardan bazılarıdır.
Sabitleme: Konteyner hareket etmesini veya devrilmesini önlemek amacıyla yere sabitlenmelidir. Çelik profil, cıvata , somun ve benzeri ankraj malzemesi, beton bloklar kullanılarak çeşitli yöntemlerle konteynerler sabit hale getirilebilir.
Havalandırma: Konteyner içerisinin kuru kalmasını ve küf oluşmasını önlemek için uygun şekilde havalandırma önemlidir. Konteyner duvarına bir havalandırma sistemi ( menfez, fan v.b. ) monte edilerek yapı içerisinin uygun kurulukta kalması sağlanabilir.
Yangın güvenliği: Duman dedektörleri, yangın söndürücüler, acil durum çıkış noktaları konteyner kullanımında ortaya çıkabilecek herhangi bir acil durum söz konusu olduğunda hazır bulundurulmalıdır.
Özelleştirme: Konteynerler ofis veya yaşam alanı gibi belirli bir amaç için kullanılacaksa projenin özel ihtiyaçlarını karşılaması için özelleştirilmesi gerekir. Duvar, kapı, pencere ve diğer özellikler eklenerek konteyner kullanım amacına uygun hale getirilebilir.
Bakım: Her malzemede olduğu gibi konteynerlerin de iyi durumda kalması ve güvenli bir kullanıma sahip olması için düzenli bakımının yapılması gerekir. Düzenli ve doğru temizlik, onarım ve denetim yapılarak konteyner daha uzun ömürlü hale getirilebilir.
Hem yaşam alanı olarak kullanılan konteyner evler hem de ofis, yatakhane, yemekhane gibi ticari amaçlı kullanılan konteynerler olmak üzere farklı ihtiyaçlara yönelik birçok konteyner seçeneği mevcuttur. Konteyner yapılar; pratik kullanımı, hızlı montajı, düşük maliyetiyle öne çıkarken aynı zamanda çevre dostu bir seçenek olmalarıyla da tercih sebebidir. Dayanıklı, pratik, uygun maliyetli bir yapı arıyorsanız Prefabrik Yapı’nın geniş konteyner seçeneklerine göz atabilirsiniz.